Samenwerking tussen Tanzaniaanse ClickPesa en Ai2

24-5-2019

Samenwerking

tussen Tanzaniaanse ClickPesa en Ai2

Het betalingsplatform van de land- en tuinbouwsector

Tanzania’s ClickPesa gaat in samenwerking met het Nederlandse betalingsplatform Ai2 telers in de land- en tuinbouwsector van Tanzania sneller en goedkoper betalingen van West-Europese afnemers laten ontvangen. Door de overeenkomst kunnen boeren in Tanzania betalingen rechtstreeks van klanten op de Europese markt gaan innen, zonder een tussenpersoon. Betalingen kunnen sneller worden afgewikkeld en de kostenstructuur is lager ten opzichte van diensten die grootbanken aanbieden.

Door het snelle innen van uitstaande facturen ontstaat er een beter werkkapitaal voor de telers. Land- en tuinbouwsector is een grote economische sector in Tanzania, het betreft 29,1% van het bruto binnenlands product (bbp) en West-Europa heeft één van de grootste handelscentra voor bloemen wereldwijd. Dit partnership verlaagt de drempel om intensiever te exporteren naar o.a. Aalsmeer en overige veilingen

West-Europa heeft één van de grootste handelscentra voor bloemen wereldwijd en door het partnership tussen ClickPesa en Ai2 is drempel in Tanzania verlaagd om intensiever te exporteren. Naar verwachting met als resultaat dat het de export van tuinbouw- en landbouwproducten van Tanzania naar West-Europa ook gemakkelijker zal maken.

Eenvoudig proces

Het proces is eenvoudig: de boer creëert een account bij ClickPesa en geeft aan dat Ai2 wordt gebruikt voor het verzamelen van betalingen in Europa. De Teler gebruikt de ClickPesa E-invoice service om de ​​factuur te maken die zullen worden verkocht. Na verzending van de (gespecificeerde) factuur stuurt Ai2 de factuur naar de koper. De betaling wordt verzameld en de teler ontvangt het geld binnen een week op zijn Tanzaniaanse bankrekening, omgezet in Tanzania Shilling (TZS) tegen een concurrerende wisselkoers.

Deze dienst is als aanvulling op de bestaande E-invoice van ClickPesa gebouwd en wordt momenteel enkel aangeboden aan bedrijven die actief zijn in de land- en tuinbouwsector.

Over ClickPesa

ClickPesa
biedt een platform dat betaaldiensten op één platform verenigt voor bedrijven in Afrika. Het helpt lokale bedrijven beter te presteren door de productiviteit en winst te verhogen. ClickPesa vereenvoudigt de manier waarop bedrijven internationaal zaken kunnen doen in Afrika. Het platform maakt verbinding met bestaande mobiele portemonnees en bankrekeningen en biedt daarnaast een API set voor integratie.